İŞLETİM SİSTEMLERİNİN ARASINDAKİ FARKLAR (WİNDOWS - OS)


WİNDOWS İLE MAC OS ARASINDAKİ FARKLAR


1- Her pencerede bir menü çubuğu Windows işletim sisteminde her pencerede bir menü çubuğu bulunur. Internet Explorer, notepad, Outlook... Her pencerede Dosya, Düzenle, Yardım vb. bir çok menü öğesi bulunur. Mac OS işletim sisteminde ise pencerelerde hiç menü olmaz. Aktif olan pencereye ait menü öğeleri ekranın en üst satırında bulunan menü çubuğunda bulunur. Bu menü çubuğunun başında her daim bir elma menüsü bulunur.

2- Kırmızı çarpı uygulamayı kapatır.Windows'da pencerenin sağ üst köşesinde bulunan kırmızı çarpı butonuna tıklandığında o uygulama kapatılmış olur. Mac OS'ta da kırmızı bir çarpı butonu vardır ancak işlevi bambaşkadır. Bu kırmızı çarpıya tıkladığınızda sadece o pencereyi kapatırsınız. Asıl uygulama arka planda çalışmaya devam eder. Bir örnek vermek gerekirsek, Microsoft Word uygulaması ile aynı anda 5 farklı döküman açtınız. Her biri farklı bir pencerede açılacaktır. Herhangi bir pencerenin kırmızı çarpı butonuna tıkladığınızda sadece o pencere/doküman kapanacak, diğerleri bundan etkilenmeyecektir. Tüm pencerelerle beraber ana uygulamayı kapatmak için uygulama açıkken menü çubuğundaki uygulama ismine tıklayın ve açılan menüden Quit/Çıkış'ı seçin. İsterseniz dock üzerindeki uygulama simgesine sağ tıklayarak açılan menüden de Quit/Çıkış'ı seçebilirsiniz. Diğer alternatif yöntem ise klavyeden Control+Q tuş kombinasyonunu kullanmaktır.

3- Başlık çubuğuna iki defa tıklamak pencereyi tam ekran yapar Windows ve Mac OS'ta pencerenin en üstündeki çubuğa başlık çubuğu adı verilir. Windows'da bu çubuğa iki defa tıklandığında o pencere tam ekran olur. Mac OS'ta ise başlık çubuğuna iki defa tıkladığınızda pencere minimize edilir, ekrandan kaybolur ve dockta yerini alır. Bu özelliği aktif hale getirmek için Sistem özelliklerini açın Lion (10.7) için Genel simgesinin altında, Mountain Lion (10.8) için Dock simgesinin altındaki seçeneklerden "Pencereyi simge durumunda küçültmek için başlık çubuğuna çift tıkla" seçeneğinin işaretleyin.

4- Tam ekran butonu Mac OS işletim sisteminde pencereleri tam ekran kaplamak için özel bir buton bulunmaz. Her pencerede kırmızı kapatma butonu, sarı minimize etme butonu ve yeşil yaklaştırma butonu bulunur. Yeşil yaklaştırma butonuna basıldığında, pencere içinde bulunan içeriğin en fazla görüntüleneceği şekilde ölçeklendirilecektir. Örnek vermek gerekirse bir Word dokümanı açıkken yeşil artı butonuna basıldığında pencere, ekranın alt ve üst sınırlarına yaslanacak, genişliği ise sayfa genişliği kadar açılacaktır.

5- Enter tuşu, dosyayı açar Windows'da bir dosyayı/uygulamayı seçip Enter tuşuna bastığınızda o dosya açılır. Mac OS işletim sisteminde ise dosyayı/uygulamayı açmak için ya fare ile iki defa tıklamanız ya da klavyeden Control+O tuş kombinasyonunu kullanmanız gerekir. Enter tuşuna bastığınızda dosyanın ismini değiştirebilirsiniz.

6- Dosyaları kes ve yapıştır Windows kullanıcıları bir dosyayı farklı bir mekanı taşımak için kes ve yapıştır özelliğini kullanmaya çok alışkındırlar. Mac OS'ta ise kes komutu bulunmamaktadır. Bir dosyayı başka bir konuma taşımak için sürükleyip bırakmanız yeterli olacaktır. Bunun için dosyanın mevcut konumunu ve yeni konumunu gösteren iki Finder penceresini yan yana açabilirsiniz. Eğer taşımak istediğiniz yeni konum farklı bir diskteyse sürükleme işlemi sırasında klavyeden Command tuşunu basılı tutabilirsiniz.

7- Masaüstünü kısayol ve simgelerle doldurma Windows kullanıcılarının ortak özelliği masaüstünü dosya, klasör, kısayol vb simgelerle doldurmak ve bu karmaşıklık içinde bilgisayar kullanmaya çalışmaktır. Tüm bunları yapmalarının sebebi, bilgisayar açılır açılmaz sık kullandıkları dosya ve programlara hızlı bir şekilde ulaşmaktır. Mac OS işletim sisteminde sık kullanılan program ve dosya simgeleri Dock üzerinde bulundurulur. Masaüstünde çok fazla simge, kısayol ve klasör bulundurulması önerilmez. Böyle durumlar  sistem performansını olumsuz yönde etkilemektedir. 


Kaynak:http://vatansvs.blogspot.com.tr/2014/01/linux-ve-windows-arasindaki-farklar_16.html
Google Plus ile Paylaş

Kısaca: oee

Merhaba ben Osman Erdi EKEN
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder

Popular Posts