Silindirli Kapı Kilidi Çalışma Mekanizması

 Konu ile ilgili videomu izleyebilirsiniz.

Silindirli Kapı Kilidi Çalışma Mekanizması

Silindirli kapı kilidi çok kullanılan bir kapı kilidi çeşididir. Tabi daha güvenli kilit sistemleri de bulunmaktadır.

                                                                        MONTAJI

                                                                    TEKNİK ÇİZİM


                                                                   

 
Kapı kilidinin kasasını  görmekteyiz.Soldaki bölüme "Ayna" adı verilir.Lama olarakta bilinmektedir.Orta bölüm ise "Gövde"dir. Kilit mekanizmasının parçaları gövde içerisinde bulunmaktadır. Benim kullandığım kilit sisteminde ayna ile gövde bölümü çeliktir.


                                        
Bu parçanın adı "Dil"dir,mandal olarakta adlandırılır.Benim kullandığım kilit sisteminde pirinçten yapılmıştır.Üzerinde iki yay ,giriş çıkışına iki tane sekman ve ortasında iki pul vardır.Sistemin önemli parçalarından bir tanesidir.Kapıyı sürgü gerideyken tutan parçadır.Bütün parçalara bağlıdır, başta rulman ve silindir bağlantısı sayesinde hem kapı kolu ile hemde silindirden anahtarı çevirdiğimiz taktirde yayı ile birlikte geri çekilerek kapıyı açar.Genellikle yay bozukluğu görülen bu parçada kolaylıkla yay değişikliği yapılabilir.


                                       
Bu parçanın ismi "Sürgü"dür. Parçamız silindir ile birlikte çalışmaktadır.Silindirin anahtarı çevirdiğimiz taktirde uygulanan baskı ile boşa çıkıp ileri gelecektir.Buda kapı karşılığında sürgü girişine geçerek kapıyı kilitleyecektir.Benim kullandığım kilit sisteminde pirinçten yapılmıştır.


                                     
Bu parça sürgü'nün altında bulunur.Daha doğrusu sürgünün bir parçasıdır. Anahtarı çevirdiğimizde sürgü ileri çıkar demiştik.Bu parçada sürgü ileri çıkmadan önce silindirin baskısı ile yukarı çıkıp üstündeki yaya baskı uygular.Sonra silindir hareketini tamamlayıp sürgü ileri çıktığında eski konumuna gelerek sürgüyü bulunduğu konumda tutar.


                                       
Bu parça "Silindir"dir, barel olarakta adlandırılır.Silindirin orta kısmı anahtar sağ yöne çevrildiğinde sola ,sol yöne çevrildiğinde sağa gider.Bu durumda sağ yöne çevirdiğimizde dili geri çeker.Sol yöne çevirdiğimizde ise sürgü ileri çıkar.Sürgü ileri çıktığına ters hareket yapılırsa geri gelir.Videomda göstermeye çalıştım izleyebilirsiniz.


                                      
Bu parçamız "Rulman Demiri"dir. İsminden de anlaşılacağı gibi içinde rulman bulunur. Fakat preslendiği için o parçayı çıkartamadım.Ortadaki bölüm "Kapı kolu yuvası"dır. Kapı kilidi monte edildikten sonra kapı kolunun takılacağı noktadır. Üst tarafı dil ile bağlantısını yaptığı noktadır. Çalışması sağ taraftaki çentiğine baskı yapan bir yay bulunur.Kapı kolu baskı yaptığı dahilde dili geri çeker. Daha sonra kapı kolu bırakıldığında yay geri baskı yapar ve dil eski konumuna döner.


Bu parça dil ile sürgü arasındaki bağlantıyı sağlar. Dil bu parça sayesinde anahtar kullanılarak geriye çıkar. Silindir alt kısıma anahtarı çevirdiğimizde sol tarafa doğru baskı uygular, üst kısım ise tam ters yönüne baskı uygular. Sekman üzerinden yayı geri iter ve dil geri çekilir.


Üstteki parça ve yay rulman demirinin kapı koluna basıldığında baskı uyguladığı yaydır.Alttaki ise sürgünün ileri çıkması için baskı yaptığı yaydır.




M48x5 Düz havşa başlı metrik vidadır. Silindirin gövdeye sabitlenmesinde kullanılır.


M3x3 Düz yuvarlak başlı metrik vidadır. Gövde kapağını kapatmak için kullanılır.





**Dilerim verdiğim bilgiler işe yaramıştır.Teşekkürler :)
Google Plus ile Paylaş

Kısaca: oee

Merhaba ben Osman Erdi EKEN
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder

Popular Posts